Kátai László Dunaszerdahely - Honlapja

A Szűz jegyében születtem. Számomra fontos a Család, a Szeretet, a Romantika, az Egészség, a Tisztaság és a Rend.


A munkanélküliség


 

Mi is valójában a munkanélküliség ?

Azt mondjuk, ez a demokrácia rossz velejárója.

Igaz-e ez ?


Akik még emlékeznek az elözö rendszer „ szocialista „ munkatempójára  azt mondják, akkor sem volt minden fenékig tejfel, de nagyobb volt a szociális biztonság, volt mindenkinek állása és nem kellett megszakadni a munkában. Hát igen, abban az idöben munka ugyan volt, de az elvégzett munka efektivitásáról semmiképpen sem beszélhetünk. A szocialista társadalom vívmányának tartott teljes foglalkoztatottság politikája már a ´80-as évek közepére csödöt mondott, megnövekedett a „ rejtett  munkanélküliek „ száma.


Aztán jött a rendszerváltás!

Jött a privatizáció!


1990 december 31-én a munkanélküliség Szlovákiában 1, 55 % volt, ami cca 39 ezer személyt jelentett. Majdnem egy évvel késöbb szeptember végén már a munkanélküliség elérte a 9,5 %-ot, ami már 244 ezer személyt jelentett.   ( Ezek az adatok egy digitális parlamenti könyvtár anyagából valók az internetröl ).


Szlovákia a rendszerváltást követöen a ´90-es évek elején az export piacok majdnem 2/3-át elveszítette. Az egyik fö ok a nehézgépipar és a fegyvergyártás terén bekövetkezett termelés megszünése volt.  Azt mondtuk akkor, hogy a demokráciában legyen humanizmus, legyen világbéke és ne a fegyverkezés legyen a fö cél. Igen ezek az eszmék nagyon jól hangzanak és minden ember egyik fontos feladata a béke megörzése és a békés egymás mellett élés ápolása.

De azok az emberek, vagy politikusok, akiknek a feladata lett volna az egyszerü hétköznapi embereknek is biztosítani a békés egymás mellett élés feltételeit és a megélhetést nagyon sokat hibáztak. Vegyük csak a privatizáció egyes hullámait.

Ki ne tudná, vagy ki ne hallott volna róla, hogy milyen társulások alakultak azzal a céllal, hogy olcsón felvásárolják az egyszerü emberektöl a privatizációs kupon-jegyeket ( nem mindíg éppen a törvényes módon ) majd ezeket késöbb értékesítve  „ nagyot szakítsanak „ és halmozzák a vagyonukat, vagy spekulatív módon egyéb eszközökkel, sokszor a törvényre hivatkozva, kicsalják az emberektöl a megtakarított pénzüket, így téve Őket hajléktalanná és földönfutóvá.


Aztán jött a megalománia!

Jöttek a multinacionális trösztök!


Csábította Őket az olcsó munkaerö, az olcsóbb energia meg az adókedvezmények, meg az ún. másodosztályú áruk piaca. Itt eladhatták a nyugati selejtet is. Itt az emberek munkába álltak az 1/5-e fizetésért sokszor csak éh bérért, de a „ kapitalisták „ azért is agyon hajtották - hajtják Őket.

A kormányok meg nem is tudják milyen kedvezményeket adjanak nekik - adókedvezmények 10 évre, aztán cégforma váltás esetén újabb és újabb 10 évre csak azért, hogy alkalmazzák az embereket és nem számít az, hogy a haszon kicsorog az országból, hogy más országok, söt magántulajdonok felvirágoztatására használják. Pedig az a haszon itthon is maradhatna, a mi kis hazánkat is gyarapíthatná és tényleg lehetne nálunk is „ kicsi Svájc „ . 

Az a  szomorú az egészben, hogy a kis emberek sajnos ki vannak téve a megalomania képviselöi és a politikusok kényének kedvének, meg a sok korrupciónak és az ebböl adódó eröszaknak.


Már több, mint egy éve munka nélkül maradtam a világméretü gazdasági válság miatt. Nagyon nehéz jól fizetett és tartalomra is kielégítö valamint a végzettségemhez és a gyakorlati ismereteimhez is megfelelö állást találni. Több web-oldalon is regisztrálva vagyok és vannak álláskeresö programjaim. Az elküldött cca 500 e-mail és levélre talán 50-60 választ kaptam, amiböl csak 10 helyre hívtak meg felvételi megbeszélésre. Volt olyan is, hogy egyenes utalást tettek az elöre haladott koromra, vagy elöre elárulták, hogy már meg van a megfelelö ( sok esetben protekciós) személy, csak felmérik a munkaerö piacot, vagy általában találtak valamilyen egyéb kifogást vagy hiányosságot a rátermettségemben a hirdetett állás betöltésére.


Hát csodálkozunk, hogy az emberek fásultak lettek, hogy már nem törödnek a másik emberrel, hogy a segítökészség kihalt, hogy cserben hagyják a másikat. Sajnos ez van és mindezt azért tesszük, mert mi magunk is fásultak lettünk és feszültek meg depressziósak, mert nincs rendes megélhetési forma, mert nincs szociális biztonság, mert ma már mindenért fizetni kell - az orvosért, a gyógyszerért, az iskoláért.....   

de ha nincs miböl .... ?      és akkor mi van .... ?


Jelenleg az nyújt némi vigaszt a családom törödése mellett, hogy egy tanfolyamra járok a munkahivatal jóvoltából. Az ember soha nem adja fel, megpróbálja magát tovább képezni, hogy fel tudja venni a versenyt a fiatalabbakkal is, hogy érvényesülni tudjon még 50 felett is, hiszen a nyugdíjhoz még sok van hátra, meg aztán ki tudja lesz-e nyugdíj egyáltalán.....


Nagyon jól érzem magamat ebben a kis „ munkaközösségben ", jól esik a másik ember - egy teljesen idegen ember - segítökészsége, odafigyelése, kedvessége.  Összeköt némileg a közös élethelyzet, de ez mellékes.  Az a fontos, hogy van egy kis illúzió, mintha munkába járnánk, vagy „ iskolába „ és végezzük a dolgunkat és segítünk a másiknak és megbeszéljük a problémákat és döntéseket hozunk és újra úgy érezzük, hogy egy kicsit fontosak vagyunk, fontosak a döntéseink, a munkánk és ez a tevékenység megnyugtat, bíztatóvá tesz és realitást ad az életünknek.


És a tudat, hogy tettünk valamit azért, hogy megszünjön a munkanélküliségünk és újra teljesértékü emberek lehessünk, ez a legfontosabb ......- -  .... - -


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 8
Tegnapi: 1
Heti: 65
Havi: 239
Össz.: 63 516

Látogatottság növelés
Oldal: A munkanélküliség
Kátai László Dunaszerdahely - Honlapja - © 2008 - 2018 - katai-l-dunaszerdahely.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »